De vanligaste anledningarna till nästäppa

Nasoferm och Nasoferm Mentol (xylometazolin), nässpray, lösning. Avsvällande nässpray för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation. Nasoferm 0,5 mg/ml: För barn 1-10 år. Nasoferm 1 mg/ml: För vuxna och barn över 10 år. Nasoferm Mentol 1 mg/ml: För vuxna och barn över 12 år. Används högst 10 dagar i följd. Rekommenderas ej för gravid eller ammande. Använd ej vid överkänslighet mot xylometazolin, något hjälpämne, vid bortopererad hypofys, förhöjt tryck i ögonen eller inflammatorisk torr näsa eller inflammation som är förknippad med tunn nässlemhinna med eller utan snuva. Tala med läkare om du har: högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, ökad frisättning av sköldkörtelhormon, diabetes, feokromocytom, prostataförstoring eller använder eller har använt antidepressivt läkemedel som kallas monoaminoxidas hämmare under de senaste två veckorna eller är känslig för läkemedel med adrenalinliknande effekt (t. ex adrenalin, efedrin). Rådgör med läkare före samtidig användning med tricykliska eller tetracykliska antidepressiva läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning. Nordic Drugs, www.nordicdrugs.se.

Förkylning

Vad orsakar en förkylning?

Det vi kallar förkylning är en luftvägsinfektion som orsakas av en infektion med ett eller flera luftvägsvirus. Viruset angriper slemhinnorna i näsan och luftvägarna, särskilt de övre. Hälften av alla förkylningar beror på rhinovirus. Det finns hundratals virus som kan orsaka förkylningsliknande symtom, inklusive coronavirus, parainfluensavirus, RS-virus, influensavirus och adenovirus.

Förkylningar överförs med droppkontaktinfektion. Det kan hända när du är nära någon som är sjuk och pratar, hostar eller nyser. Du kan också bli smittad om du rör vid kläder, hud eller föremål med virus på. Överföring via händerna är förmodligen det vanligaste sättet.

Förkylningar är vanliga

Förkylning kan uppstå när som helst på året och är den vanligaste luftvägssjukdomen . Vuxna har cirka 2-4 förkylningar varje år. Barn, särskilt småbarn mellan 6 månader till 3 år, är mest utsatta och får i snitt 6-8 förkylningar varje år.

Symtom och sjukdomsförlopp

Vanliga besvär hos vuxna är täppt och rinnande näsa, ont i halsen, hosta, frossa och huvudvärk. Feber är ovanligt hos vuxna, men kan förekomma hos barn.

Inkubationstiden är vanligtvis 2-4 dagar. Det kan dock ta längre tid innan du märker symptomen ordentligt. Förkylningen går vanligtvis över av sig själv inom en eller två veckor. Hostan kan dock vara längre, upp till 3 veckor eller mer.

Kan det vara influensa eller covid-19?

Svår förkylning kan påminna om influensa, men influensan ger ofta hög feber och muskelvärk. Kännetecknande för influensa är att symtomen brukar komma väldigt hastigt på, till skillnad från en förkylning som har en mer smygande start. Många som får influensa känner sig slöa och utmattade. Luftvägssymtomen kan också innebära att du har ett lindrigt förlopp med coronavirus (covid-19).

Har du ont i halsen, täppt näsa och/eller rinnande näsa är chansen dock stor att du bara är förkyld. Efter pandemin 2020-2022 har vi lärt oss att om man får luftvägssymtom är det viktigt att följa officiella råd för smittskydd.

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation uppstår ofta i samband med en vanlig förkylning, och ger ofta besvär som nästäppa, tryckkänsla över ögonen eller kinderna, smärta och ibland feber. Bihåleinflammation går ofta över av sig själv, men i sällsynta fall kan det vara lämpligt att använda antibiotika för att återhämta sig snabbare.

Orsaker till bihåleinflammation

Bihålorna är åtta luftfyllda kamrar som sitter på olika ställen på insidan av skallen. Slemhinnorna i bihålorna fångar upp främmande partiklar, virus och bakterier och för ut dem i näshålan. Inflammation i bihålorna kan ibland uppstå. Detta beror vanligtvis på virus (upp till 98 % av alla fall) eller bakterier. Bihåleinflammation uppstår ofta efter en förkylning eller influensa.

Personer med täppt näsa har större risk att utveckla bihåleinflammation. Skev nässkiljevägg, näspolyper och pollenallergi kan orsaka täppt näsa. Kvinnor får bihåleinflammation oftare jämfört med män, och tillståndet ses oftast på vintern.

Symtom på bihåleinflammation

De flesta som får bihåleinflammation är också förkylda och kommer därför att uppleva typiska symtom som täppt och rinnande näsa, hosta, feber och trötthet och lock för öronen. Inflammationen i själva bihålorna gör att bihålorna svullnar och skapar ett tryck som trycker och kan göra ont.

Vanligen ger infektionen symtom som:

 • Ont i kinder och/eller panna, ofta mer på ena sidan.
 • Täppt näsa och varig snuva som kan lukta illa.
 • Tryck eller värk i tänderna i överkäken.
 • Sämre luktsinne.

Vad du kan göra själv

 • Se till att få lugn och vila, och få i dig tillräckligt med vätska.
 • Ligg högt med huvudet när du ska sova.
 • Nästäppa och tryckkänsla kan ofta lindras med receptfria slemhinneavsvällande nässprayer/droppar såsom Nasoferm*.

Dessa läkemedel får inte användas i mer än 10 dagar i följd på grund av tillvänjningsrisken. Därefter bör du vänta i två veckor innan du använder sprayen igen. Det är också fördelaktigt att rengöra och skölja näsan med koksaltlösning.

 • Smärta och feber kan lindras med receptfria smärtstillande medel.

Bihåleinflammation går vanligtvis över av sig själv inom 7-10 dagar. De flesta som får bihåleinflammation behöver inte söka vård. Besvären går över, men det kan ta lite tid.

När ska man kontakta en läkare?

 • Om du får svåra besvär eller om du inte blir bättre kan du behöva söka vård.
 • Om du blir mycket sjuk med hög feber, kraftig värk och/eller stelhet i nacken bör du söka vård på en akutmottagning.
 • Om du har varit förkyld och symtomen blossar upp igen, blir allvarligare eller kvarstår kan detta vara ett tecken på bihåleinflammation.
 • Om du varit hos läkaren, har fått antibiotika och inte blir bättre efter 3-4 dagar.

Behandling för bihåleinflammation

Förr var det vanligt att behandla med antibiotika, men det görs inte ofta numera eftersom studier visat att för de flesta går inflammationen över lika bra utan antibiotika, och med mindre risk för biverkningar.

Om du har svåra besvär och misstanken är bakteriell bihåleinflammation kan din läkare överväga att behandla med antibiotika. Penicilliner är ofta förstahandsvalet, men det finns flera olika typer av läkemedel som läkaren kan välja beroende på vem som ska behandlas.

Källor: doktor.se, 1177.se, Norwegian Electronic Medical Handbook (NEL), National Institute of Public Health (NIPH) 

Vanliga frågor och svar om nästäppa

Varför är det bra att behandla nästäppa?

Det är bra om man behandlar svullnaden i näsan. Om det går lång tid (1-2 veckor) utan behandling riskerar svullnaden att sprida sig till bihållorna vilket kan sätta igång en tillväxt av bakterier. Detta kan i sin tur leda till en bakteriell bihåleinflammation som kräver behandling med penicillin.

Ja, Nasoferm innehåller glycerol som är ett hjälpämne.

Ständig användning av nässpray kan leda till kronisk nästäppa.

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare innan du använder detta läkemedel. Som en försiktighetsåtgärd skall Nasoferm nässpray inte användas av gravida eller ammande kvinnor annat än efter förskrivning från läkare.

Köp Nasoferm hos

Läs om våra andra produkter från Nordic Drugs