Hur används Nasoferm?

Nasoferm är enkelt att använda!

Innan du använder Nasoferm första gången, är det bra att pumpa ett par gånger så att det kommer en jämn spraydusch. Förvara sedan flaskan stående.

 

  • För barn 1-10 år finns Nasoferm nässpray 0,5 mg/ml.
  • För vuxna och barn över tio år finns Nasoferm nässpray
    1 mg/ml och
  • För vuxna och barn över tolv år finns Nasoferm Mentol nässpray 1 mg/ml.

 

Nasoferm ska användas högst 10 dagar i följd. Läs bipacksedel före användning.

Gör så här!

Snyt ur näsan och pumpa in Nasoferm en gång i vardera näsborre, andas lätt in genom näsan när du pumpar. Upprepa behandlingen när näsan känns täppt igen, 2-3 gånger dagligen. Effekten kommer inom cirka fem minuter och varar i sex-åtta timmar.

 

Hur många dagar kan jag ta Nasoferm?

 

Du skall inte använda nässpray under mer än tio dagar i följd, utan läkares ordination. Slemhinnan riskerar att vänja sig vid nässpray om man använder det under lång tid, vilket gör att svullnaden blir svårare att bli av med – sprayen får helt enkelt mindre effekt.

Vanliga frågor & svar om hur du tar Nasoferm

Varför är det bra att behandla nästäppa?

Det är bra om man behandlar svullnaden i näsan. Om det går lång tid (1-2 veckor) utan behandling riskerar svullnaden att sprida sig till bihållorna vilket kan sätta igång en tillväxt av bakterier. Detta kan i sin tur leda till en bakteriell bihåleinflammation som kräver behandling med penicillin.

Varför skall man inte använda nässprayer mer än tio dagar?

Ständig användning av nässpray kan leda till kronisk nästäppa.

Innehåller Nasoferm glycerol?

Ja, Nasoferm innehåller glycerol som är ett hjälpämne.

Kan man använda Nasoferm vid graviditet och amning?

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare innan du använder detta läkemedel. Som en försiktighetsåtgärd skall Nasoferm nässpray inte användas av gravida eller ammande kvinnor annat än efter förskrivning från läkare.

Hur länge håller en öppnad förpackning?

Det finns inte någon fastställd begränsning av hållbarheten efter öppnad förpackning. Studier visar att Nasoferm är hållbar i minst ett år efter öppnande av förpackningen. Kontrollera dock utgångsdatumet på förpackningen innan du använder den.

Vad kan man göra för att förebygga förkylning?

Det bästa är att försöka hålla det naturliga kroppsförsvaret i trim, genom sömn, kost och lagom, anpassad motion. Ett annat bra tips är att vara noga med handhygienen.